چگونه عصاي مناسب را انتخاب کنیم؟
عصاها بر دونوع تقسيم بندي مي شوند : زيربغل ، آرنجي. در اين مطلب به تشريح اين دو مدل مي پردازيم تا کمکي براي انتخاب درست و صحيح آن باشد. شرکت سروپيکر توس آرزو مي کند هيچکدام از شما عزيزان به اين وسايل نيازمند نگرديد.
چگونه با عصا بهتر راه برویم؟
از دسته وسط عصا نيزاستفاده کنيدوهرگز وزن خودرا تماماً روي زيربغل عصا نيندازيد . براي حفظ تعادل به هنگام ايستادن ، عصا را 20 الي 25 سانتي متر جلوتر از خود قرار دهيد . عصا را نزديک بدن خود قرار دهيد . بدنبال برداشتن گام هاي بلند و يا تندراه رفتن نباشيد . -مصرف كنندگان عصا معمولا گام هاي خود را بصورت گهواره اي بر مي دارند ، يعني ابتدا عصا را در جلو خود قرار داده سپس پاي خود را بصورت حرکت تاب مانند، به سمت جلومي برند . پژوهش ها نشان مي دهد که اين کار 1 تا 3 برابر وزن بدن نيروي اضافي روي مچ وارد مي کند که در درازمدت باعث آزردگي و شايد آسيب ديدگي به مچ مي شود . -به هنگام بالا و يا پايين رفتن از پله ، حتما از يک نفر کمک گرفته شود . به هنگام پايين رفتن ، عصا را روي پله ي زيرين گذاشته و سپس با پاي سالم خود پايين برويد . به هنگام بالا آمدن از پله ها نيز، ابتدا پاي سالم خود را روي پله بالايي گذاشته و سپس عصا را روي اين پله بياوريد.
عصاي زيربغل چیست؟
رايج ترين نوع عصاي موجود در بازار، عصاي زيربغل است.جنس آن در محصولات شرکت سروپيکر از نوع فلزي (فولادي ) با روکش گالوانيزه يا رنگي و يا آلومينيومي است . ارتفاع اين عصا که در دو سايز بزرگسالان و نوجوانان (متوسط ) توليد مي شود، قابل تنظيم است.
براي تنظيم صحيح ارتفاع عصا چنين كنيد:
در حالت ايستاده پاشنه ي عصا را 10 الي 20 سانتي متر دورتر از کفش خود قرار دهيد.زيربغل عصا، بايد 2 الي 3 انگشت پايين تراز زيربغل استفاده کننده باشد . بايد طوري روي عصا تکيه دهيد که آرنج شما زاويه ي حدود 30 درجه داشته باشد . اگر ايستادن براي شما دشوار است، 40 سانتي متر از قد خود کم کرده و ارتفاع عصا را بر اساس اين عدد تنظيم کنيد . دقت کنيد تنظيم نادرست ارتفاع عصا باعث کمردرد شما خواهد شد.
عصا آرنجي چیست و چه کسانی می توانند از آن استفاده کنند؟
استفاده از عصاي آرنجي که در بازار بنام فرنچ کراچ يا کوپرشناخته مي شود ، روزبه روز رايج تر مي شود . اين نوع عصا در شرکت سروپيکر از جنس آلومينيوم سخت کاري شده و رنگي است وارتفاع آن در دو جهت قابل تنظيم است.يکي بالاي آرنج و ديگري زير آرنج . اگر ارتفاع درست تنظيم شده باشد ، زاويه آرنج شما بين 15 تا 30 درجه خواهد بود . هرچه اين زاويه بيشتر باشد فشار بيشتري روي دست هايتان وارد مي شود . پاشنه ي عصا بايد 5 تا 10 سانتي متر دورتر از کفش شما و در 15 سانتي متري جلوي پاي شما قرار گيرد. ساعدگير نيز بايد 5/2 تا 4 سانتي متر پايين تر از انتهاي آرنج قرار گيرد . توصيه ما بهره گيري و مشاوره با متخصصان ارتوپد يا فيزيوتراپ براي تنظيم دقيق و نيز محل درست قرارگيري است.
واکر چیست؟
-داراي 2 دسته مجزا از جنس لاستيک است .
-امکان تنظيم ارتفاع پايه ها وجود دارد.
-جنس آن آلومينيوم رنگي يا آنادايز است.
-پايه هاي آن از جنس لاستيک به صورت ثابت و از نوع چرخداراست.
-مناسب براي تحمل وزن 80 کيلوگرم به بالا و در دو نوع ثابت وتاشو عرضه مي شود.
-امکان استفاده در سطوح مختلف وجود دارد ولي حتما بايد با احتياط فراوان باشد.
-امکان استفاده در سطوح شيب دار و پلکان فقط در صورتي مجاز است که واکر اختصاصاً بدين منظور طراحي شده باشد.
همی واکر چیست؟
همي واکر وسيله اي کمکي است که از بسياري جهات ويژگي هايي بيش از يک عصا و کمتر از يک واکر دارد. سطح اتکاي آن بيشتر از عصاست و مي تواند تعادل بيشترو بهتري را ايجاد کند.
درادامه اين مطلب ، عصا ، همي واکر و واکر مقايسه مي شوند :
مشخصات همي واکر
-تک دسته است ولي دستگيره آن روي لوله حرکت ندارد .
-امکان تنظيم ارتفاع و پايه ها وجود دارد .
-جنس آن آلومينيوم ، رنگي يا آنادايز است .
-جنس پاشنه ها لاستيک است .
-مناسب براي تحمل وزن تا90 کيلوگرم است .
-امکان استفاده از آن در سطوح مختلف زمين ، پلکان و غيره وجود دارد .
مشخصات عصا
-طول آن مي تواند ثابت يا قابل تنظيم باشد.
-از مواد مختلفي مانند چوب ، آلومينيوم و فولاد ساخته مي شود.
-مناسب براي تحمل وزن زياد نيست.
-امکان استفاده از آن در سطوح مختلف زمين ، پلکان و غيره وجود دارد.
چه کساني بايد از همي واکر استفاده کنند؟
افرادي که يک طرف بدنشان دچارضعف است(بيماران قلبي يا ضايعه مغزي يا سکته کرده) يا در حفظ تعادل و پايداري خود به وسيله اي بيش از عصا نيازمند هستند ،مي بايد از همي واکر استفاده کنند. زيرا در همي واکر فقط نياز به استفاده از يک دست است و سطح اتکاي آن روي زمين بسيار بيشتر از عصاست.
همي واكر براي بيماراني با محدوديت استفاده از يك پا (مثلا پاي گچ گرفته شده يا جراحي شده ) بسيار مناسب است ولي اين وسيله از عصا بزرگتر است . افراد با وزن بيش از 80 کيلوگرم حتماً به جاي عصا بايد از همي واکراستفاده کنند.
1- افرادي که در بازو ، مچ دست يا شانه( بدليل بروز سکته ، شکستگي و غيره ) مشک دارند.
2- براي راه رفتن نيازمند تعادل بيشتر هستند .
3- امكان حفظ تعادل خود را داشته باشد ، در غير اينصورت بايد حتما از واکر استفاده کنند .
4- يک طرف بدن فرد سالم باشد.
چه کساني نبايد از همي واکر استفاده کنند؟
1- جواناني که امکان حفظ تعادل ، قدرت و تحمل وزن خوبي دارند نياز به استفاده از همي واكر نداشته و مي توانند از عصا استفاده كنند.
2- افراد پيري که توانايي حفظ تعادل خود را به خوبي ندارند . اين افراد بايد از عصاي چهارپايه يا واکر استفاده کنند.
واکر تاشو چیست؟
مناسب ترين و ساده ترين نوع واکر براي افراد بخصوص مسن ، واکر تاشو است . داراي 2 دسته،4 پايه و بدون چرخ و ارتفاع آن قابل تنظيم است . تا شدن و نصف شدن عرض آن و قرار گيري راحت در خودرو و کمد مزيت اين نوع واکر است.
چه کساني بايد از واکر تاشو استفاده کنند ؟
1-افراد مسني که وزن خود را روي واکر مي اندازند ، مثلا افرادي که نمي توانند تمامي وزن خود را روي يک پا ويا دو پا تحمل کنند ( کساني که جراحي زانو يا جراحي کاشت پروتز لگن داشته اند )
2-افراد مسني که به واکر نياز دارند ولي فضاي کافي براي نگهداري آن ندارند .
چه کساني نبايد از واکر تاشو استفاده کنند ؟
1- افرادي که محدوديت در تحمل وزن داشته و ناتوان در حفظ و تعادل خود در يک طرف بدن هستند. اين واكر پس از هر دو گام بايد از زمين برداشته شود. افرادي که امکان برداشتن يا جابجايي آن را ندارند ، نبايد بدنبال اين وسيله باشند.
عصاي 4 پايه چسیت؟
نوعي از عصا با سطح اتکاي زياد است.
چه کساني بايد از عصاي 4 پايه استفاده کنند؟
1- افرادي که نيازمند وسيله اي با بيش از يک پايه هستند و نمي توانند از دو دست خود براي گرفتن واکر استفاده کنند . (مثلا در افراد سکته کرده که تحرک يک طرف بدن آنها دشوار است و يا ، براي مدت طولاني بستري بوده اند و يا دست و بازوي آنها بدليل عارضه ي عصبي و يا عروقي کم تحرک است).
اين عصا وسيله اي بسيار مناسب براي عدم وابستگي آنها به كمك ديگران و نيزبهبودي توانمندي آنها در راه رفتن است.
چه کساني نبايد از عصاي چهار پايه استفاده کنند؟
1- افرادي که دو دست سالم داشته ولي نيازمند کمک ديگران براي حفظ تعادل و راه رفتن خود هستند.
2- افرادی که دارای مشکلات جدی در حفظ تعادل و تحمل وزن خود هستند.